Wil je eenvoudig jouw ovulatie berekenen?Welke dagen heb je de meeste kans om zwanger te raken? Vrij je met de bedoeling om zwanger te worden, dan is het handig om te weten wanneer je ovulatie is. Maar hoe weet je dat? Hoe kun je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen?

De meest betrouwbare manier om je vruchtbare dagen te meten is met een ovulatietest. Maar er zijn meer manieren om er achter te komen wanneer je vruchtbaar bent.

Eisprong of ovulatie berekenen

De ovulatie of de eisprong is het loskomen van een eitje uit één van je eierstokken. Dit proces vindt eenmaal per menstruatiecyclus plaats. Wanneer dit gebeurt, is per vrouw verschillend en ook afhankelijk van factoren als stress of vermoeidheid.

De meeste vrouwen hebben een cyclus van 23 tot 35 dagen. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. In dat geval vindt de ovulatie normaliter op de 14e dag plaats. De dagen voor en de dag van je ovulatie ben je het meest vruchtbaar.

Wil je graag zwanger worden, dan is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent. De ideale regelmatige menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Op de dag dat je menstruatie begint, begint je menstruatiecyclus (= dag 1). De cyclus duurt tot de eerste dag van je volgende menstruatie. De cyclus verloopt in twee fasen. De eerste fase is de periode vóór de eisprong. Op dag 14 heb je bij een ideale regelmatige cyclus je eisprong. De tweede fase is de periode ná de eisprong.

Ovulatie berekenen? Doe de ovulatietest!

Ongeveer twee dagen voor de eisprong, heb je een zogenaamde LH-piek (luteïniserend hormoon). Je ovulatie is dus na de LH-piek. Een ovulatietest kan dit hormoon opsporen. De uitvoering van de test is meestal gelijk aan die van de zwangerschapstest: je houdt het staafje in je urinestraal of steekt het staafje in een bekertje met je urine. Binnen een paar minuten kun je het resultaat aflezen: is deze positief (je ziet een gekleurd streepje/kruisje of het woord positief), dan zit je in de meest vruchtbare periode.